• KS Povir
  • KS Povir
  • KS Povir
  • KS Povir
  • KS Povir
  • KS Povir
  • KS Povir
  • KS Povir
  • KS Povir

Letovanje mladih gasilcev PGD Povir v Pacugu


Tudi v letošnjem letu smo se v prostovoljnem gasilskem društvu Povir odločili, da za mlade gasilce zopet organiziramo letovanje malo drugače. Tako smo se odzvali povabilu Medobčinskega društva prijateljev mladine Sežana, da z njimi preživimo šest počitniških dni v mladinskem letovišču Pacug. Na letovanje se je prijavilo 9 mladih gasilcev in 2 mentorja. 23. Julija nas je avtobus v dopoldanskih urah naložil kar v Povirju in skupaj z otroci iz Komna, Dutovelj in Divače smo se odpeljali do Pacuga. Na Kozini nas je že čakal avtobus z otroci iz Sežane in Kozine. Po namestitvi v prijetne paviljone in kosilu smo vsi pregreti komaj čakali prvi skok v morje. Že prvi dan pa nas je zvečer čakal pohod do Fiese in bilo je kar nekaj jamranja, saj smo do tam imeli dva kar dolga vzpona. V Fiesi pa smo si privoščili sladoled in se poigrali na tamkajšnjih igralih. Kondicija s pohoda pa vedno pride prav, še posebej pri orientacijskih tekmovanjih. Vsak dan smo se udeleževali skupnih animacij in ustvarjalnih delavnic. V petek smo na eni od delavnicah tudi sami prikazali drugim udeležencem vezavo vozlov in zanimanje je bilo kar veliko.

V soboto sta nas z gasilskim vozilom obiskala še dva mentorja gasilske mladine in za vse udeležence letovanja pripravila zelo zanimivo orientacijsko tekmovanje. Po skupinah so morali otroci skupaj z vaditelji in pomočjo namigov poiskati sedem kontrolnih točk v letovišču, na katerih so reševali določene naloge. Tako so morali na točkah obleči svojega vaditelja v kompletno gasilsko uniformo, zbiti tarčo s pomočjo vedrovke, s pomočjo kompasa poiskati smeri neba in določene objekte, štafetno prenašat vodo v kozarcih, potiskati žogico skozi gasilsko cev, metati predmete v tarčo na tleh in razviti gasilsko cev in jo pripeti na trojak. Naši gasilci v igrah niso sodelovali, ker smo jih uporabili za pomoč vaditeljem in mentorjem na kontrolnih točkah. Vsi so se zelo potrudili in najboljše ekipe so zadnji dan prejele priznanja.
Po sobotni nevihti smo se v nedeljo dopoldne zopet odpravili na pohod do Strunjana in si tam ogledali Strunjanske soline. Ob povratku domov pa nas je prehitel dež. Zelo zanimiv je bil tudi izlet z ladjico do Izole, na katerem smo si lahko podvodno ogledali gojišče školjk in si kupili spominček v mestu.
V popoldanskem počitku smo tudi ponovili postopke prve pomoči pri dogodkih, ki se nam lahko zgodijo na letovanju in pri vsakdanjem delu ter ponovili preventivne ukrepe na letovanju in v objektih.
Predzadnji dan so vsi mladi gasilci pod vodstvom vaditeljev plavanje in po njihovih navodilih tudi opravili gasilsko veščino plavalca. Prvo so se naučili pravilnega skoka v vodo, pri katerem moraš vedno imeti na očeh utapljajočega. Najbolj zanimivo pa je bilo, ko so morali po kratkih navodilih pravilnega reševanja, tudi sami v dveh skupinah reševati »utapljajoča se« vaditelja in ju varno pripeljati do obale. Nato so vsi opravili še vse ostale zahteve večine, ki jo bomo podelili na zboru mladih gasilcev.
V prijetno toplem morju smo veliko plavali, skakali s pomola, se potapljali in se vozili s kanujem. Zanimive so bile udi večerne animacije. Tako so se skupaj z drugimi udeleženci udeležili Havajskega večera, pa olimpijskih iger, večkrat smo se igrali z žogo, imeli pa smo tudi zanimive štafetne igre, nekaj malega še preostalega prostega časa pa smo porabili za druge družabne igre..
Tako smo uresničili skoraj vse načrtovane dejavnosti. Zalomilo se je le pri dobro organizirani zabavi na zadnji večer. Ob pozni večerni uri ne bi manjkalo brezalkoholnih pijač in slanih prigrizkov, ki so jih nabavili v Izoli, manjkali so samo udeleženci zabave, ki so malce prezgodaj zaspali, mobitel z nastavljeno budilko pa je prav ta večer padel s postelje in se razsul.
Tudi zadnji dan se nam ni mudilo domov, saj so nam iz Kopra za kosilo naši gasilci pripeljali okusne pice in smo se kopali še po kosilu. Tako smo domov prispeli vsi trudni in zadovoljni šele v popoldanskih urah.

Napisala in fotografirala: Plut Nuša

KOLEDAR DOGODKOV

Maj 2019
P T S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

PRIHAJAJOČI DOGODKI

Ni dogodkov

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information