• KS Povir
  • KS Povir
  • KS Povir
  • KS Povir
  • KS Povir
  • KS Povir
  • KS Povir
  • KS Povir
  • KS Povir

O kulturnem društvu

Kultura ima v Povirju že dolgo in bogato tradicijo. Pred mnogimi leti so se vaščani ob večerih zbirali in opravljali razna kmečka opravila. Med tem pa so si krajšali čas tako, da so si pripovedovali izmišljene pravljice različnih tematik. V tistem času je bil zelo aktiven cerkveni pevski zbor, ki ga je vodil duhovnik. Vsako soboto so prirejali »koncerte« in s tem zabavali ostale vaščane. Prepevali so pesmi različnih pesnikov, ki so jih dobivali iz Trsta.

Pred 2. svetovno vojno, med njo in po njej so se začela v Povirju odvijati družabna srečanja in kulturno življenje na vasi se je začelo prebujati. Mladina je prirejala plese in igre. Z leti so se odigrale različne igre, kot so: »ŠKRŽAT« (partizanska tematika), »MLADOST OČETOV« (1946), »DEMOKLEJEV MEČ« (1948) in »RAZVALINA ŽIVLJENJA« (1949). Teh iger so se učili na različnih vaških dvoriščih in skednjih, kjer so jih potem tudi odigrali. Igro »RAZVALINA ŽIVLJENJA« pa so odigrali že v na novo zgrajenem zadružnem domu.

Za večje kulturne praznike so v vasi prirejali proslave z recitacijami, pel je pa tudi pevski zbor.

Glavna pobudnica vseh teh amaterskih iger je bila Pepca Štok, ki je kot zadnjo igro učila igro »IZGUBLJENI SIN« (1954). Zaradi neozdravljive bolezni je kasneje umrla. V njen spomin so leta 1958 odigrali igro »V LJUBLJANO JO DAJMO«. S to igro so tudi gostovali v Vremah in Štorjah.

Leta 1965-66 so povirski amaterski igralci odigrali igro »DOKTOR PETELIN«.

Kasneje leta 1978 se je v Povirju ustanovilo Kulturno umetniško društvo Franc Žiberna Povir. Ustanovljeno je bilo s finančno pomočjo vaščanov. Ustanovljeno pa je bilo zato, da bi skrbelo za kulturno življenje in dogajanje na vasi. Kot prvi predsednik kulturnega društva je bil Janko Tavčar.

Prva igra, ki so jo mladi gledališčniki odigrali kot člani kulturnega društva, je bila igra »SREČNI DNEVI« leta 1978-79. Igro je zrežiral Aleksij Pregarc.

Leta 1979 so odigrali recital »DOMOVINA, KRUH IN KRI«. Poleg domačih igralcev so nastopali še ženski pevski zbor iz Sežane in domači recitatorji.

Okoli leta 1980 je v Povirju izhajal »KRAJEVNI VESTNIK«. To je bilo glasilo mladih, v katerem so domačini objavljali svoje članke, pesmi, spise,...Kasneje je okoli leta 1987 izhajalo še »GLASILO KRAJEVNE SKUPNOSTI POVIR «.

Leta 1981 so se amaterski igralci skupaj s pevskim zborom iz Sežane in flavtistom Marčič Edijem odigrali igro »ANTIGONA«. Sceno za to igro je pripravil Peter Štok, režiral pa je Aleksij Pregarc.

Leta 1982 so na domačem odru odigrali igro »HODEL DE BODEL ali DVE VEDRI VODE«. Dve leti kasneje pa so odigrali igro »ZDRAVNIK ZA ZALJUBLJENE IN ZDRAVE«. S to igro so igrali tudi v Vilenici.

Mnogi so tudi gostovali v Domačem zadružnem domu, eni izmed njih so bili Pevski zbor Slavček.

Leta 1991 so uprizorili dve igri in sicer »JUNTEZ« in »POŠTENA DEKLICA«. Mladi in nadebudni amaterski igralci so se septembra leta 1992 odpravili na gostovanje na Švedsko. Po uspešnem švedskem gostovanju so se odpravili, še v nemški Stuttgart.

V letu 1996 so pri Štampinovih posneli film po knjigi »BEJŽI ZLUDEJ, BABA GRE« pod mentorstvom režiserja Bojana Podgorška. V vseh teh letih se je zvrstilo veliko igralcev, ki jih ne bi posebej naštevali, da ne bi nehote koga izpustili.

V letu 1992 se je pod kulturnim društvom ustanovila skupina mažoretk, katera se je do sedaj že močno povečala. Nekaj let se je izgubila igra na našem domačem odru, sedaj pa so se zopet zbrali mladi nadebudni igralci, ki so spet prinesli v dvorano domačo igro.

KOLEDAR DOGODKOV

December 2018
P T S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

PRIHAJAJOČI DOGODKI

Ni dogodkov

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information